top of page
Foto van schrijverElise Kletskop

Zeefdrukken op textiel

Bijgewerkt op: 8 apr. 2022

"Zeefdruk" Wat is dat juist?


Zeefdruk is een techniek waarbij we een "zeef" maken om te gaan "drukken"

Maar...




Hoe maken we zo een zeef?

Hebben jullie even tijd?


Stap 1: Zeef klaarmaken


We beginnen met een zeefdrukfilm te printen. Dit is een zwarte print op een doorschijnende drager, bvb een kalkpapier. Deze kan dus uit uw gewone printer komen.




Vervolgens gaan we ons zeefdrukraam, een aluminium raam waar een zeef is over gespannen, moeten klaarmaken. We doen dit door deze te bedekken met een lichtgevoelige emulsie. Dit proces noemen we inrakelen, wat eigenlijk niets meer is dan de lichtgevoelige stof met een "rakel" over de zeef uitsmeren.


U leest het goed, lichtgevoelig... Dit wil dus zeggen: treuzel niet te lang of laat die pot niet open staan. Anders gaat de stof reageren met licht en verharden!


Is je zeef volledig bedekt? Dan gaan we onze zeef even moeten laten drogen. Tijd voor een koffietje! In de zon? Dat kan maar neem je zeef dan niet mee want, as we know, daar mag geen licht aan komen! Om mijn zeef snel te laten drogen steek ik deze een half uurtje in een donkere kast die verwarmd wordt door een elektrisch vuurtje.


Stap 2: Zeef belichten


Is je zeef droog? Dan mag ze "uit de kast komen" ;)

Wederom, watch out for the light!


Neem die zeefdrukfilm er weer bij en leg deze in spiegelbeeld op je zeef. Belangrijk is dat de film met enige kracht tegen de zeef gedrukt wordt. Wat we niet willen is dat er licht tussen de film en de zeef geraakt. Wij gebruiken hiervoor een vacuumtafel en een extreem straffe UV lamp. Afhankelijk van de sterkte van de belichting moet je zien hoeveel belichtingstijd nodig is om je zeef te doen uitharden. Met onze UV-lamp moeten we maar 2 minuten belichten.


Wat doet die belichting nu juist?


De emulsie, die je daarnet op je zeef hebt gesmeerd, zal reageren met het licht. De delen die onder de transparant liggen, en dus licht capteren, zullen uitharden. Bij de delen die geen licht ontvangen, zal je de emulsie straks kunnen afspuiten en zo de zeef vormen.





Stap 3: Zeef afspuiten


"Le moment suprème".... Tijd om te kijken of onze zeef gelukt is! Pak een tuinslang en richt deze op je zeef. Wij zetten onze zeven in een spoelbak. Misschien geen slecht idee om ook een plekje te zoeken dat vuil mag worden en een afvoer heeft.

Als je zeef lang genoeg belicht is, zou nu je tekening zichtbaar moeten worden.

Is het gelukt? Yes, well done!

Is het niet gelukt? Ga terug naar stap 1 :p





Laat de zeef nu nog even drogen. Want ze moet kurkdroog zijn voor we kunnen starten met drukken. Wij gebruiken een basic haardroger om het proces te versnellen.

Als de zeef droog is, plakken we de randen af met afplakband zodat er tijdens het drukken geen inkt langs de randen kan ontsnappen.


Ok. En hoe gaan we nu drukken?


Stap 4: Druk druk druk


"Le moment suprème 2.0"

We kunnen beginnen drukken maar ik raad je aan te starten met een proefdruk!

Het kan altijd gebeuren dat er door omstandigheden nog ergens een "gaatje" in je zeef zit. Daarmee bedoel ik, emulsie die verkeerdelijk mee is weggespoeld doordat er bvb bij de belichting een vuiltje op de transparant of de zeef lag. Het overkomt de besten.


Maar geen getreur als dit wel is, u hoeft niet persé helemaal terug naar stap 1! Wanneer ik een klein gaatje merk, plak ik dit af met een klein stukje tape.

Tip: plak de tape best onderaan de zeef want anders kan dat plakkertje er met het drukken gemakkelijker afgewreven worden.



"Here we gooooo!"

Je kan je zeef gewoon op de stof leggen, maar het beste is dat je de zeef ergens aan vastmaakt, zeker als je meerdere druks wil krijgen uit één zeef. Wij gebruiken een zeefdrukcarrousel of zeefdruktafel.


Leg een kwak verf boven je tekening en rakel de verf naar je toe. Zet voldoende druk op de zeef en trek de rakel onder een hoek van ongeveer 45° naar je toe .

Ik gebruik 1 hand om de zeef tegen te houden en de andere hand gebruik ik om te rakelen.


Spannend! Tijd om eens te loeren!






Stap 5: Fixeren van de print


Last but not least.... We gaan onze totebag nog even onder te hittepers moeten steken voor extra fixatie. Heb je geen hittepers? Ga er dan even met de haardroger over.

Ik steek de zakken 40 seconden onder een pers van 150 graden.









 

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door het zeefdrukproces. Als je vragen hebt, aarzel niet om me te contacteren.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page